Venäjä hyökkäsi Ukrainaan torstaina 24.2.2022 aikaisin aamulla. Sota, jota Venäjä nimittää vain sotilaalliseksi erikoisoperaatioksi pelastaakseen Venäjää tukevat kapinalliset Itä-Ukrainassa ukrainalaisten fasistien kynsistä, on kestänyt nyt jo yli kolme viikkoa. Ukrainan kaupunkeja idästä länteen ja etelästä pohjoiseen on pommitusten ja ohjusten kohteina, siviilejä kuolee, ja Venäjä tuntuu vain lisäävän siviilikohteiden tuhoamista. Sota ei ole edennyt Venäjän suunnitelmien mukaan, se on kestänyt liian kauan, kun ukrainalaiset puolustavat sinnikkäästi maataan. Miljoonia ihmisiä on paennut maasta, etupäässä naisia ja lapsia.

Länsimaat eivät pysty auttamaan Ukrainaa niin paljon kuin haluttaisiin, sillä pelkona on, että syttyy kolmas maailmansota, tai että Venäjä ottaa käyttöön ydinaseet. Venäjälle on langetettu erilaisia taloudellisia pakotteita tiheään ja lisääntyvään tahtiin, kun taas Ukrainalle on ohjattu monenlaista apua, taloudellista, ruoka-apua, aseapua, turvapaikkoja pakolaisille ja vapaa-ehtoisia on osallistunut taisteluihin ja järjestämään kuljetuksia pakolaisille. Venäjä on jäänyt aika yksin, ainoita ymmärtäjiä ovat enää Valko-Venäjä ja Kiina, ja Kiinakin on varovainen ilmaisemaan kantaansa. 

Uutiset ja ajankohtaisohjelmat ovat olleet täynnä ahdistavaa Ukrainan sotaa, korona on jäänyt taustalle. Meneillään on jo siis kolmas synkkyyttä tihkuva vuosi. Nuoret oireilevat henkisesti, väkivalta on lisääntynyt ja raaistunut. Monet vakavat krooniset sairaudet ovat jääneet löytymättä ja hoitamatta, kun ihmiset eivät ole edelleenkään saaneet lääkärille tai hoitajalle vastaanottoaikoja terveydenhuollon ollessa vieläkin kuormittunut koronan takia. Koronarajoituksia on purettu luultavasti siihen malliin, että vastustuskyvyttömimmät ovat kuolleet tautiin. Enää ei ilmoiteta kuolleiden määrää päivittäin, niin kuin pandemian alussa, puhutaan vain suhteellisesta kuolleisuudesta, joka todella on pieni, kun sairastuneita on tuhansia tai kymmeniä tuhansia. Absoluuttiset luvut näyttävät toisenlaisilta. Onko meillä vallalla sosiaalidarwinismi, sen mukaan heikot joutavat kuolla? Tai onko meneillä jonkinlainen ihmiskunnan puhdistus, on koronapandemia ja sota Ukrainassa, Venäjälläkin Putin uhkaa niitä, jotka ajattelevat toisin kuin hän.

Vaikeita aikoja kokeneena ja seuranneena olen varma, että aina voi ihmisellä mennä huonommin, ei voi koskaan mennä niin huonosti, etteikö voisi mennä vielä huonommin. Vaikeat asiat ja ajat ovat pohjaton kuilu, musta aukko, joka voi imeä ja viedä mennessään. Mikä sitten olisi pahin vaihtoehto, mikä voisi tapahtua? Kuolla pois? Kuolemahan olisi armollinen ratkaisu, loppuisivat vaivat ja kituminen! Ja jos on vähänkään uskovainen tai hengellinen, niin eihän sellaisella ihmisellä elämä edes päättyisi kuolemaan oman uskomuksensa mukaan, vaan siitä se oikea elämä vasta alkaisi! Pääsisi eroon vanhasta tomumajasta rajoitteineen.

Suomen tilanne huolestuttaa arvaamattoman itänaapurin vieressä, on nähty, kuinka siellä valehdellaan päin naamaa, ei pitänyt hyökätä  Ukrainaan ja kuitenkin hyökättiin. Kyberiskuja Suomeenkin on jo kohdistunut tänä keväänä. Nordean pankkiyhteydet toimivat erittäin huonosti lähes kahden vuorokauden ajan palvelunestohyökkäyksen takia. Se tehtiin Venäjältä. En muista noin pitkää pankkiyhteyskatkosta ennen olleen koskaan. Tuon jälkeen ihmisiä ohjeistettiin meillä nostamaan varalta käteistä, ja ruokaa neuvotaan varaamaan kotiin edes kolmeksi päiväksi. Väestönsuojia tarkastetaan, ovatko ne kunnossa. Maanpuolustuskursseille on tunkua.

Itse sadattelen kotimaani sijaintia. Olen nykyään Natoon liittymisen kannalla, tuntuisi olo huomattavasti turvallisemmalta. Venäjä on menettänyt uskottavuuden silmissäni, sieltä voi tulla mitä tahansa. Toivon kuitenkin, että tämä nykyinen Venäjän vihamielinen ja sotaisa asenne olisi vain yhden vanhan sairaan miehen hullutus, ja hänet olisi helppo kukistaa, mutta pelkään, että tilalle olisi silloinkin tulossa vain joku samanlainen itsevaltias toteuttamaan samoja suuruudenhulluja ideoita kuin entinenkin.