Kevät on alkanut aurinkoisena, ja olen toipumassa uupumuksesta ja suorittamiseen tympääntymisestä. Kun Venäjäkään ei näytä olevan supertehokas Ukrainan sodassa, vaikka aluksi siltä näytti, niin uutisista uskaltaa jo kääntään katseen omasta kunnosta huolehtimiseen. Ukrainalla on niin paljon auttajia ympäri maailmaa, ja se itsekin pärjää mainiosti, että minun huolehtimiseni on turhaa, voin hellittää. Ukrainan sotaa verrataan Suomen talvisotaan. Sota on kuitenkin aina surullista ja järjetöntä toimintaa, jossa kuolee viattomia ihmisiä ja hajotetaan rakennuksia ja tärkeää infrastruktuuria. Osaksi kyseessä näyttää olevan ihan kansanmurha ja sotarikos. Jälleenrakentaminen sodan jälkeen vaatii aikaa ja rahaa, ja viholliselle jääneiden alueiden kehittäminen todennäköisesti ryssitään.

Viime vuonna tähän aikaan innostuin kahvakuulasta ja tein tunnin hikisiä treenejä kerran, pari viikossa. Minulla oli voimia tuolloin enemmän kuin nyt. Olenkin siirtynyt lyhyempi kestoisiin treeneihin, mutta teen niitä tiheämmin. Mediasta olen lukenut jopa vain seitsemän minuutin treenistä, joka tehdään joka päivä, mielellään jo aamulla, että heräisi virkeänä uuteen päivään, ja työteho olisi päivän alusta asti huipussaan. Kännykkään on ladattavissa useitakin ilmaisia appeja tähän tarkoitukseen. Sen käsityksen sain, että ovat enimmäkseen englanninkielisiä, mutta liikkeet näkee myös videolta ja ne ovat monesti jotain ihan perusjumppakamaa, jotka ovat tuttuja, jos on vähänkään taustaa kuntourheilusta. Katsoin yhtä appia, jossa yksi liike kesti vain 30 sekuntia eli 7 minuutin ohjelmassa oli kaikenkaikkiaan 14 eri liikettä, jotka treenasivat yhdessä kehon kaikkia lihaksia.

Olen päätynyt kuitenkin tekemään omia harjoitusohjelmia, en vieläkään jaksa innostua noudattamaan orjallisesti jotain toisen laatimaa ohjelmaa, sen verran tympäisee vieläkin valmiit rutiinit. Niinpä teen 10-15 minuutin settejä 3-5 kertaa viikossa. Ohjelmat ovat kahvakuulalla heilumista, vatsa- ja selkälihasrutistuksia tai käsipainoilla voimailua. Liikkeet ovat aikaisemmista treeneistä minulle tuttuja, yhdistelen niitä sekalaisessa järjestyksessä kunnon, voinnin ja sen mukaan, mikä lihasryhmä tarvitsisi liikettä milloinkin, mitkä lihakset ovat olleet treenaamatta kauimmin. Minulla on kohtuu hyvä kunto edelleenkin, joten en pyri enää pakkomielteisesti kasvattamaan kuntoa ja lihaksia, riittää, että kunto pysyisi ennallaan.

Lyhyiden treenien lisäksi olen koko ajan hyötyliikkunut, kävelen työ- ja kauppamatkoja. Kohta pääsee pyöräilemäänkin, jota odotan innokkaasti. Joogaan ja teen pilates-liikkeitä  ja venyttelyitä taas säännöllisesti kerran viikossa, välillä saattoi jäädä viikko tai pari harjoitus tekemättä. Töissä kuuntelen radiota, ja kun sieltä tulee tunnin välein uutiset, nousen silloin kävelemään tai teen kyykkyjä, että istumiseen tulisi tauko. Palaverin aikana tämä jää tekemättä, ja hyvinvoinnista huolehtiva älysormus tietenkin heti muistuttaa siitä, että on yli tunti kökitty paikallaan. Sormuksesta tuli viime vuonna uusi malli, jossa on enemmän mittausantureita mittaamaan aiempaa enemmän erilaisia fyysisiä piirteitä iholta ja verenkierrosta. Älysormuksen sovellus on muuttunut myös monipuolisemmaksi, ja tänä vuonna on luvassa vielä monta uutta ominaisuutta kertomaan käyttäjän hyvinvoinnista. Viime yönä kehon lämpötila oli koholla, ja sormus varoittaa tänään rasittamasta itseä liikaa - siispä joudan kirjoittamaan ja korkeintaan joogaan tänä päivänä.