Olen laiskotellut taas syksyn ja alkutalven, enkä ole jaksanut säännöllisesti jumpata tai joogata joka viikko vähintään kerran. Sen sijaan olen kehitellyt omia mikrotreenejä, joita teen työpäivinä aina tunnin välein istumisen haittoja korjatakseni. Viime keväänähän aloin jo tehdä kyykkyjä samassa tarkoituksessa, ja taisinpa mennä toistoissa liian pitkälle, kun alaselkä ja iskiasvaivat uusiutuivat liiasta rehkimisestä. Onneksi hierojani keksi niihin avun.

Olen koko syksyn kehitellyt näitä treenejäni monipuolisemmiksi ja pidemmiksi. Aloitin jostain ihan parista liikkeestä ja minuutista, mutta nyt liikkeitä on ainakin puolikymmentä, ja treeni kestää 3-4 minuuttia. Yritän toistaa ohjelman tunnin välein, ja päivän aikana tulee siis yli 20 minuuttia keholle kevyttä jumppaa. Lisäksi olen pyöräillyt tai kävellyt työmatkoja ja kauppamatkoja.

Mikrotreeneihin näyttää olevan ihan omia sovelluksia ja kirjallisuutta suomeksikin, mutta en ole vielä niin pitkälle edennyt, että käyttäisin ulkopuolista apua ja neuvoja treenaamiseen. Ihan huvikseni sovellan aikaisempia oppejani kehonharjoittelusta, mutta varmaan tulee vielä aika päivittää tietoja.

Treeniini kuuluu kyykkyjä, 5 tavallista kyykkyä ja 5 kyykkyä, jossa kyykistytään alas ja siinä asennossa tehdään 3 pikkukyykkyä ja noustaan ylös, toistetaan viidesti tämäkin. Nuo pikkukyykyt opin viime vuonna kahvakuulaharjoituksissa. Taivuttelen itseäni tämän jälkeen kevyesti alaspäin. Sitten teen seinää vasten punnerruksia 10-20 kertaa. Tämä liike on petollinen, se tuntuu aivan liian helpolta, jonka vuoksi sitä toistaa liikaa ja saa kainalon alta kyljestä lihakset kipeiksi. Hierojani neuvoi minua vähentämään toistoja, ja pitämään myös pään mahdollisimman paljon alaspäin taivutettuna, etteivät niskalihakset jännittyisi liikaa. Seuraavaksi sitten nostan käsivarret ylös viisi kertaa, ja pyöritän käsivartta yksi kerrallaan myötäpäivään 3-5 kertaa ja vastapäivään 3-5 kertaa. Kun huomasin, että niskalihakseni olivat tavallista kireämmät, otin treeniin mukaan pari joogaliikettä. Toinen niistä on vanha niska-selkälihasliike, joka on kuulunut joogaohjelmaani jo 30 vuotta, se ei ole pelkkä yksi liike vaan liikesarja. Hyvin tehokas avaamaan lihasjumeja niskassa ja selässä. Toinen joogaliike on vähän muunneltu niskalihasliike, jonka istumisen sijaan teen seisten. Pyöritän päätä vain hitaasti pari kertaa myötäpäivään ja pari kertaa vastapäivään. Tämäkin liike on todella hyvä! Viimeisimpänä villityksenä ja ihanan hierojani innostuttamana raahasin työpaikalle vielä puolentoistakilon käsipainot, jotka otan mukaan harjoitukseen muutaman kerran päivän aikana. Teen niillä hauiskääntöjä tai muita aikaisemmin oppimiani lihasharjoituksia.

Olen pelännyt, että menen näillä suorituksilla rapakuntoon, kun kotona olen jumpannut ja joogannut vain loma-aikoina eli harvoin. En ole kuitenkaan huomannut suorituksissani paljon huononemista, jooga-asanatkin onnistuvat melkein yhtä hyvin kuin joogaisin säännöllisesti. Työmatkat myös kävelen nykyisin nopeammin kuin viime talvena. Suklaan syömisestä huolimatta painoni ei ole noussut, se on jopa vähän pudonnut. Ovatko lyhyet, mutta tiheään toistetut mikrotreenit todellakin näin tehokkaita kunnon ylläpitäjiä? Olen lukenut terveysmediasta, että istuessa aineenvaihdunta hidastuu, sokeriarvot ja kolesterolit nousevat, vaarana on lopulta 2-tyypin diabetes, josta on tulossa tai jo tullut uusi kansansairaus. Olisi hyvä tauottaa istumista jopa puolen tunnin välein, tuntikin on pitkä aika. Ehkä vielä lisään seisomaan nousemisen ja muutaman kävelyaskeleen noiden kahden mikrotreenin väliin. Sen enempää en voi taukoja kyllä lisätä, työtkin pitää jossain välissä saada tehtyä!