Vuosi vaihtui rakettien paukkeessa kotosalla rauhallisesti viettäen ystäväni kanssa samoin kuin joulukin. Varasin meille hyvää syötävää kaapit täyteen. Tämä oli jo toinen joulu ja uusi vuosi koronaa vältellen ja itseä suojaten julkisilla paikoilla. Jouluviikolla sain influenssa- ja kolmannen koronarokotteen työterveyshuollosta. Ei tullut rokotteista minkäänlaisia sivuoireita. Koronan uusin omikronmuunnos jyllää maailmalla riehakkaasti, se tarttuu todella helposti ja nopeasti, mutta näyttää siltä, että se ei aiheuta vaikeaa koronataudin muotoa läheskään niin paljon kuin aikaisemmat variantit. Ehkä käy niin, että tämäkin virus leppoistuu tavalliseksi flunssavirukseksi maailmaa kiertäessään ajan myötä, niin kuin virusasiantuntijat ennustivat jo koronapandemian alkuvaiheessa. Mutta jääkö se viimeiseksi tappavaksi pandemiaksi, sitä ei voi varmuudella sanoa.

Tämä koronaepidemia opetti kuitenkin meille, että turvallisia rokotteita tautia vastaan ja lääkkeitä sairauden hoitoon saadaan nopealla aikataululla kehitettyä, ja yhteiskunnat pystyvät nopeasti ottamaan käyttöön erilaisia ihmisiä suojaavia keinoja, ja valtiot pystyvät hämmästyttävän hyvin tekemään yhteistyötä. Ainoita suurempia puutteita on köyhimpien maiden jääminen rokottamisessa jälkeen muista maista ja aggressiivisen rokotevastaisuuden esiintyminen vähän joka puolella maailmaa jossain määrin. Esiintyy mm. kummallisia salaliittoteorioita koronarokottamisesta, että niissä asetettaisiin ihmisiin salaa jokin siru vakoilemaan heidän elämää. Tai että rokottaminen ja varsinkin sen pakko on vastoin ihmisen perusoikeuksia, se rajoittaa ihmisen vapautta, kun vaaditaan koronapassia varten rokottamista tai taudin sairastamista. Minusta rokotteen ottaminen, käsien pesut, turvavälit ja maskit ovat ennen kaikkea heikompien ihmisten suojaamista vakavalta taudilta, se on vastuun ottamista ja kantamista.

Mennyt vuosi kului itselläni hitaasti. Olen hämmästellyt monien tapahtumien osalta, että sekö tapahtui vasta viime keväänä eikä jo edellisenä vuotena! Alkuvuodesta minulla taisi olla vaatimustaso korkealla liian monen asian suhteen. Kertasin tilastotiedettä ja todennäköisyyslaskentaa, luin muutenkin kirjoja tavallista enemmän ja vedin raskaita, pitkiä kahvakuulatreenejä säännöllisesti pari kertaa viikossa. Töissä opettelin uuden ohjelman ja menetelmien käyttöä. Siihen kun vielä alkoivat monen tunnin videopalaverit vaativan ja haastavan ihmisen kanssa, niin olin lopulta ihan poikki. Jouduin vetämään rajoja itseni ympärille.

Tuo kahvakuulan kanssa heiluminen taisi kyllä kohentaa kuntoani reippaasti. Vaikka minulla on ollut pitkäkin tauko välillä liikunnassa, niin äkkiä saan kuntoni nousemaan vetämällä vain muutamat hikitreenit! Siihen loppuu hikoilu työmatkoja kävellessä. Ja kun oikein kyllästyttää ja väsyttää kaikki, siihen auttaa, kun muuttaa omia rutiinejaan, kuuntelee itseä, mitä haluaa eikä aina tee kaikkea velvollisuudesta tai siksi, että se on järkevää. Itsestään täytyy ottaa välillä lomaa.

Viime vuotta kuvasi satsaaminen työhön ja ehkä sen ansiosta säilytin osa-aikaisen työpaikkani ja sain jopa muita työtarjouksia. Jollain lailla on nyt helpompi olo ja olen nukkunutkin nyt lomalla paremmin. Luotan tulevaisuuteen enemmän, minulla on vaihtoehtoja, kyllä minä pärjään, kävi miten kävi!

Tänä vuonna arasti haaveilen, että jos voisi olla luovempi vapaa-ajalla, piirtää tai maalata, ja tietenkin kirjoittaa! Voi, kun saisi aikaiseksi jotain kaunista! Ja salaatteja aion opetella laittamaan erilaisia. Kokeilin Ruokaboksipalvelua tilaamalla boksin netistä ja innostuin sen resepteistä! Ruokaboksin voi tilata kerran viikossa, se kannetaan kotiovelle ja siinä on mukana kaikki tarpeelliset elintarvikkeet kolmeen ruokalajiin ja niihin reseptit. Itse saa sitten kokata. Ei minusta tule säännöllistä ruokaboksin tilaajaa, mutta silloin tällöin sitä voisi kokeilla. Kaupasta löytyy kyllä runsaasti erilaisia kasviksia kokeilukeittiöön ja netti on pullollaan ruokaohjeita. Meinaan kyllä päivittää ihan oikean paperiversion keittokirjasta, en kauheasti tykkää tiirata kännykästä reseptejä ja ohjeita, sen verran vanhanaikainen olen!