Vuosi vaihtui vesisateessa ankeissa tunnelmissa, eikä ole muuttunut paremmaksi tammikuun kuluessa. Aurinkoisia ilmoja on toki tammikuuhun mahtunut, mutta Ukrainan sota jatkuu, se on kestänyt kohta vuoden, eikä loppua ole näkyvissä. Suomen Nato-prosessi ei näytä etenevän, 28 maata hyväksyi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden heti alkuvaiheessa, mutta Unkari ja Turkki eivät halua varsinkaan Ruotsia jäseneksi. Turkki kiristää itselle etuja muilta vastineeksi hyväksynnästä.

Maailman tilanne on ahdistava. Ennen niin rauhaisa Suomen naapurikin on muuttunut villiksi länneksi, ja idässä meillä on suurvalta, joka kaipaa mennyttä loistoa, ja sillä on edelleenkin ydinaseet valmiina käyttöön otettaviksi. Turvakseen se haaveilee entistä etupiiriään, mutta mikään maa ei halua siihen asemaan. Suomessa on vielä Venäjän ymmärtäjiä, eivätkä he kannata Natoon liittymistä. Se taitaa olla kuitenkin pieni vähemmistö. Itse rukoilen kädet kyynärpäitä myöten ristissa, että miten nyt käykään, niin Suomelle kävisi hyvin, toteutuisi meille jopa parhain vaihtoehto, eikä sota laajenisi Ukrainastakaan laajemmalle, vaan rauha saataisiin aikaan sielläkin. Ukraina on isolta osin säpäleinä ja pirstaleina, niin voi todeta, kun seuraa uutiskuvia. Se vaatii länneltä koko ajan tehokkaampia aseita, ja länsimaat myöntyvät emmittyään päätöstä jonkin aikaa. Seuraavana ostoslistalla lienee hävittäjät.

Ukrainan sodan takia energian ja ruoan hinnat ovat kallistuneet, joka kauppareissulla huomaa tuotteiden hintojen nouseen taas muutamalla kymmenellä sentillä. Energiaa neuvotaan säästämään paitsi korkean hinnan takia, myös energian riittävyyden takia, koska Venäjä löi kiinni kaasuhanat Eurooppaan, ja energiasta on ollut välillä pulaa. Onneksi on ollut lauha talvi, sähkön kulutus ei ole pompannut ihan pilviin. Sähkön hintakin on jo laskenut korkeimmalta tasoltaan. On keksitty uusia tapoja energian tuotantoon ja siirtoon.

Joka puolelle maailmaa ennustetaan taantumaa, kun ollaan höylisti monta vuotta jaettu ilmaista rahaa vähän kaikille, ja ihmiset ovat kuluttaneet siihen malliin, että on ollut saatavuusongelmia monissa tuotteissa ja komponenteissa. Kiina on ollut koko korona-ajan hyvin suljettu, samoin tuotanto siellä. Hinnat ovat senkin takia nousseet. Markkinat ovat muutenkin ihan sekaisin, asiantuntijat väittävät, ettei ole ennen ollut koskaan vastaavaa, ei käytännössä eikä teoriassa. Korkoja nostetaan, pörssikurssit tippuvat, joukkolainojen korot nousevat, raha ei tunnu olevan missään turvassa. Ammattisijoittajat näkevät markkinoilla milloin härkiä, milloin karhuja. Ennustaminen näyttää olevan mahdotonta, paitsi jälkeen päin.

Oma pieni elämäni rullaa entiseen malliin. Uudenvuodenlupauksia en ole tehnyt. Jatkan liikkumista kohtuullisesti, niin että säilyttäisin toimintakykyni mahdollisimman pitkään. Ruokavalioon olen tehnyt pieniä muutoksia. Maidon käyttöä olen vähentänyt, koska olen allerginen maidolle ja epäilen sen aiheuttavan minulle ihottumaa. Rasvoja korvaan oliiviöljyllä, joka tutkitusti on parempi vaihtoehto kuin rypsiöljy. Teoriassa rypsiöljy pitäisi olla parempi, mutta käytännössä se on oliiviöljy. Viime vuonna liityin paikalliseen rukousryhmään, joka onkin hyvin aktiivinen. Se on tuonut elämääni väriä ja vipinää, joskus liiankin kanssa. Tänä vuonna olen ilmoittautunut kahteen harrastusryhmään, luovan kirjoittamisen kurssille ja ompelukurssille. Saapa nähdä, riittääkö minulla aikaa kaikkeen!